Uitgave nieuw boek

Geachte leden,

Martin Thiehatten presenteert het boek Borne, zo was het, zo is het nu.

 

 

Veel steden en dorpen zijn voortdurend in beweging. Er wordt verbouwd, gesloopt en weer nieuw gebouwd, kortom het aanzicht verandert regelmatig. Martin Thiehatten schreef hierover een aantal artikelen in de TC/Tubantia. Deze reeks verhalen aangevuld met nieuwe onderwerpen en aanvullende informatie verwerkte hij in een boek, ‘’Borne, zo was het, zo is het nu’’ Passie voor geschiedenis had hij eigenlijk altijd voor, alleen ontbrak hem de tijd.
Toen Martin Thiehatten(75) met pensioen kon, greep hij zijn kans. ‘’Nu had ik eindelijk de tijd om die dingen te doen, die ik altijd al had willen doen. En dat was in eerste instantie de geschiedenis van mijn woonplaats. ‘’
De in Hengelo geboren Thiehatten woont inmiddels al zo’n vijftig jaar in Borne en heeft inmiddels zoveel kennis opgedaan over de lokale geschiedenis dat hij zelfs voor menig Bornenaar een vraagbaak is.
Zo ook voor de journalist van de regionale krant. ‘’We zouden in eerste instantie zes artikelen maken over gebouwen die verdwenen waren uit Borne’’, begint hij zijn verhaal. ‘’Het zijn er uiteindelijk ruim twintig geworden!’’
Tijdens dit proces kreeg de schrijver regelmatig reacties van lezers die nieuwe informatie hadden en in sommige gevallen zelfs fouten opmerkten.
Ook kwamen er opmerkingen over het uitgeven van een boek waarin deze artikelen gebundeld zouden kunnen worden. Voor de Thiehatten geen ongewone opmerking, hij had reeds eerder het boek Van Borghende tot Borne uitgegeven en daaraan een cursus verbonden om het dorp beter te leren kennen.
Bovendien had hij meegewerkt aan de totstandkoming van de Canon van Borne, die in vogelvlucht door de historie gaat.

Verleden en heden vergelijken

Zo’n twee jaar geleden nam hij het besluit om de verhalen in boekvorm uit te geven. Een hele klus, want aan elk pand dat beschreven wordt gaat een gedegen onderzoek vooraf. De nieuw verkregen informatie moest worden verwerkt, fotomateriaal gesorteerd en uiteindelijk moest er een link met het heden gelegd worden. ‘’Ik wilde het graag herkenbaar maken, ook voor de jongere generatie.’’ De afgelopen jaren heeft hij ontzettend veel gesprekken gevoerd met bewoners, oud-bewoners of zelfs nabestaanden om de geschiedenis van de gebouwen zo compleet mogelijk te maken. ‘’Zo heb ik de 90-jarige Jo Doesschot ontmoet, die met zijn gezin een kruidenierswinkel runde in de Abraham ten Catestraat waar nu dr. van Enter woont. Hij wist mij tevens te vertellen dat Hotel Rottink, dat tegenover Plentyparts in de bocht stond, ook een stalhouderij had. De eigenaar liet zijn paarden dikwijls warm lopen bij hem voor de deur. Totdat er een paard op hol sloeg en dwars door de ruit bij Doesschot in de winkel stond! ‘’ Wat dat teweeg bracht laat zich raden!
Ook sprak hij met Joke Vleerkamp, kleindochter van Lodewijk Jansen, de bouwer van het markante Café de Viersprong aan de Deldensestraat, dat in de vorige eeuw gesloopt werd en vervangen door huizen. Haar grootvader verzorgde tijdens de oorlog veel ritten met zijn paard en wagen, omdat benzine erg schaars was. Om meer te weten te komen over de wijk Refined, had hij contact met Herman Beuker.
Zijn vader was portier bij de gelijknamige fabriek die voordien achter het spoor stond.

Foto’s met oog voor detail

Elk verhaal is opgeleukt met beeldmateriaal. ‘’Ik heb steeds een oude foto gecombineerd met een foto van nu die vanuit dezelfde hoek genomen is. Zo kun je zien wat er veranderd is, maar ook hoe nieuwe panden in dezelfde stijl herbouwd zijn.’’
De voormalige garage Tinselboer aan de Markstraat lijkt heel erg veel op het vernieuwde woonhuis dat er nu staat evenals het Tusveldhuis ertegen over dat bekend staat vanwege de cichorei. Het nieuwe pand is in dezelfde stijl opgetrokken. Veel panden zijn mooier geworden in de loop der jaren, maar er zijn ook andere gevallen. ‘’Kijk eens naar het voormalige koetshuis van Dr.Schoemaker aan de Markstraat, dat was vroeger veel mooier. De verbouwingen hebben hier een negatief effect opgeleverd.’’
En zo kan Thiehatten uren doorgaan, Hij raakt niet uitverteld, het enthousiasme en de passie voor de lokale geschiedenis, zijn op zijn gezicht af te lezen. De schrijver heeft het boek op 22 november tijdens een ledenavond van de Heemkundevereniging die tevens uitgever is gepresenteerd.
Vervolgens zijn de boeken te koop bij Boekhandel Bruna en bij de VVV in het Kulturhus.

De verkoopprijs van het boek is € 14,95. Het is te verkrijgen bij het Historisch Informatie Punt en de V.V.V., beiden gevestigd in het Kulturhus en bij Bruna (Grotestraat).
Bij voorinschrijving, welke eindigt op 1 december a.s., is het boek te verkrijgen voor € 12,-

Exemplaren van het boek Borne, zo was het, zo is het nu  á € 12,– te ontvangen. Hij/zij maakt hier toe € …….. over op rekening    NL43 RABO0145637409  ten name van Heemkundevereniging Borne onder vermelding van “boek”.
_______________________________________________________________________________________________________

De Heemkundevereniging Borne brengt verschillende publicaties uit. Zoals Boorn & Boerschop het verenigingsblad en boeken.
Verder is onze vereniging druk bezig met het verzamelen van allerlei historisch materiaal.
Dit materiaal en nog veel meer is aanwezig op ons informatie punt in het Kulturhus.

Informatiepunt voor bezoekers en belangstellenden Historisch Archief van onze Heemkundevereniging (HIP)
De locatie waar de werkgroep archief actief is, is op de 1e verdieping van de Bibliotheek in het Kulturhus. Hier worden de archiefstukken beheerd, gedocumenteerd en gerangschikt op artikelen en jaargangen.
Vele vrijwilligers zijn daar actief mee. U kunt onze informatiehoek en werkplek bezoeken op dinsdag, woensdag en donderdag van 10.00 tot 12.00 uur.
Wij stellen de inbreng van historisch materiaal over Borne en omgeving zeer op prijs.
Onze vrijwilligers kunnen uw helpen bij het zoeken naar Historisch materiaal, Erfgoed en Genealogie van de Gemeente Borne.
U bent van harte welkom op ons Historisch Informatie Punt.
U kunt het HIP ook via een e mail bereiken met uw vragen of suggesties!
Ons mail adres is:archief@heemkundeborne.nl

Sinds begin 2016 zijn wij begonnen de registratie van foto’s en dia’s incl scans onder te brengen in MijnStadMijnDorp.
Korte toelichting op MijnStadMijnDorp :
Het Historisch Centrum Overijssel (HCO) in Zwolle heeft een platform opgezet om de geschiedenis van Overijssel te presenteren geheten MijnStadMijnDorp (MSMD).Iedereen die bijdraagt aan cultureel erfgoed van Overijssel kan helpen om MSMD vorm te geven: een museum, archiefinstelling, historische vereniging, maar ook individuele bezoekers met kennis van een bepaald historisch onderwerp. MSMD is voor iedereen bereikbaar dankzij internet. Concreet betekent dit dat met name de historische verenigingen uit Overijssel hun beeldmateriaal (incl. film), verhalen, nieuws en evenementen hier kunnen publiceren.