De Heemkundevereniging Borne is onderdeel van het Textiel Festival en heeft in diverse centrum winkels panelen met foto’s van Textiel Fabrikant Spanjaard in de etalages geplaatst.
Ter gelegenheid van het Textiel Festival haalt Museum Bussemakerhuis alles uit de kast.
Het is voor het eerst dat het museum deze kledingcollectie in zijn geheel tentoonstelt.
Zo zal o.a. de collectie burgerdracht van vooraanstaande families te zien zijn.

Zie een uitgebreide uitleg en toelichting over deze expositie:
“Bussemakerhuis komt uit de kast” op: www.museumbussemakerhuis.nl

Textiel Festival kan Borne promoten!
Klik op De Rode link hieronder.
De Rode Draad – Visit Borne

Burgemeester Jan Pierik is aan zet om de Rode Draad door te geven, de bal die hij ontving ter gelegenheid van de opening van het Textielfestival. De eerste activiteiten staan al in de startblokken. Zo willen de kunstenaars van het Koetshuis een community art project opzetten om zoveel mogelijk bloemen van textiel te verzamelen die vervolgens in een bloeiende tuin geplant kunnen worden.
De Heemkunde is reeds druk met het vervaardigen van de fotopanelen die straks in het centrum een plekje zullen vinden. ‘’Ik ben verrast door de breedte van dit festival’’, reageert Jan Pierik op de vraag hoe hij de opening heeft ervaren. ‘’Zoveel verschillende groeperingen die zich gaan inzetten voor dit project. Dat maakt Borne kleurrijk.
Vorig jaar verbaasde mij dat al bij de viering van 75 jaar bevrijding en nu weer, echt een compliment waard!’’
Textielverleden heeft twee kanten. Op de vraag of men trots zou moeten zijn op het textielverleden, fronst hij zijn wenkbrauwen. ‘’Aan de ene kant heeft textiel tot bloei van de regio geleid, maar voor de werknemers was het hard werken voor weinig loon.
De fabrikanten zelf leefden er goed van, daar kunnen we nog steeds de villa’s van zien, maar er is ook een keerzijde.
Die sporen zie je nog.’’ Hij doelde daarmee op de Spanjaardswijk achter ’t spoor. Hoewel de fabrikant ook op sociaal gebied veel in gang heeft gezet, zoals onder meer het oprichten van de voetbalvereniging BVV Borne en de Borne Harmonie.
Borne groeit en ontwikkelt zich, de fabrieken zijn verdwenen, nieuwe wijken ontstaan. Toch moeten we blijven proberen om verbindingen te leggen, ook nu in deze moderne tijd. Een balans zoeken tussen het nieuwe zoals de Bornsche Maten en het oude, bestaande. Deze ontwikkeling heeft ons gemaakt tot wie we zijn.
Geschiedenis levend houden, uiteraard gaat het textielfestival Borne weer op de kaart zetten. Net als destijds het winnen van de titel Het Leukste Dorp van Overijssel. Zaak is echter wel om de textielgeschiedenis van Borne zichtbaar te maken.
Dat kan volgens hem door het Bussemakerhuis te promoten, maar ook de wandelingen langs de verschillende monumenten en historisch belangrijke delen. Ook het winkelcentrum met zijn grote diversiteit aan modezaken kan interessant zijn.
Daarmee kunnen we de toerist naar Borne lokken. Het verhaal moet steeds opnieuw verteld worden, net als oorlogsherinneringen.
Dat houdt de geschiedenis levend.’’ De jeugd zou er volgens hem ook bij betrokken kunnen worden. Hoewel er geen tastbare herinneringen meer zijn aan de textielfabrieken Spanjaard en Van Heek, moet de jeugd wel op de hoogte worden gebracht van de textielgeschiedenis. Evenals het feit dat Borne een broedplaats is geweest voor bedrijven als Stork en de Hengelose Bierbrouwerij. Daar zou het textielfestival aan bij kunnen dragen. De samenwerking tussen de verschillende musea zou eveneens een vervolg kunnen krijgen. ‘’Dit is de eerste aanzet, maar er zullen zeker nieuwe thema’s bedacht kunnen worden die gezamenlijk opgepakt kunnen worden.’’
Bij de foto: Burgemeester Jan Pierik geef de bal door!